Praktische zaken

Leerlingenparticipatie

De leerlingen van de GSR vormen de voornaamste doelgroep van de school. We willen hen helpen in hun ontwikkeling en willen daarom ook goed luisteren naar wat ze nodig hebben.

Als het gaat om het beleid van de school zijn er twee plekken waar leerlingen hun inbreng hebben:

  • De wettelijk verplichte medezeggenschapsraad (mr), waarin drie leerlingen participeren.
  • De leerlingenraad bestaat uit een veel grotere groep leerlingen. De leerlingleden van de MR stemmen met hen af wat belangrijke onderwerpen voor de leerlingen zijn. Daarnaast hebben bestuur en directie regelmatig overleg met de leerlingenraad om bijvoorbeeld te spreken over identiteit, specifieke maatregelen en plannen voor huisvesting.

Belangrijk is ook de stem van de leerlingen in de jaarlijkse tevredenheidsonderzoeken onder leerlingen van klas 1, klas 3 en de examenklassen. De resultaten van deze onderzoeken worden ook met hen besproken en meegenomen in de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van de school.

Op de GSR hebben we de leerlingenvereniging Io Vivat. Zij organiseren door het jaar heen verschillende activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gala’s, brugklasbattles en talenten- jachten. Verder zijn er ook schoolbrede activiteiten zoals een voetbaltoernooi, een schoolfeest en natuurlijk de jaarlijkse Grote Avonden.

Daarnaast is de IO-4you een leerlingenvereniging die zich inzet voor het goede doel. Het Wafeldorp in december is daar een herkenbaar voorbeeld van. Een week lang worden er wafels gebakken en verkocht aan leerlingen. De opbrengst is ieder jaar voor een goed doel.

Aanwezigheid, verzuim en bijzonder verlof

AANWEZIGHEID 

Alles ontstaat vanuit de ontmoeting. Juist daarom hechten we veel waarde aan de aanwezigheid van de leerlingen. Uiteraard zijn er redenen waardoor dit niet altijd mogelijk is. 

Afwezigheid door ziekte, medisch verlof of goedgekeurd bijzonder verlof is geoorloofd verlof.

De schoolleiding is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Het volledige verzuimprotocol is te vinden in het Handboek op het Ouderportaal.

ZIEK 

Een ziekmelding moet worden doorgegeven via de app van Somtoday of telefonisch voor aanvang van het eerste lesuur.

Let op: elke ziektedag moet ook elke dag worden doorgegeven!

Medisch verlof / afspraak met zorgverlener

  • Een bezoek aan een zorgverlener (huisarts, tandarts, fysio, ortho, ziekenhuis etc.) valt onder absentie door medisch verlof. 
  • Medisch verlof moet via de app van Somtoday of telefonisch voor aanvang van het 1e lesuur worden doorgegeven. Bij de melding moet tevens worden aangegeven om welke afspraak het gaat. Dit kan worden ingevuld bij “Overig verlof” in het ouderportaal. 

  • De docent registreert bij aanvang van de les de leerling als afwezig wanneer er geen melding van afwezigheid is gedaan.

  • De baliemedewerker controleert welke leerlingen zonder redenen afwezig zijn en neemt contact op met de ouders/verzorgers. Als het niet lukt om telefonisch contact te krijgen, wordt een standaardmail naar de ouders/ verzorgers verstuurd.

Bijzonder verlof

Ouders kunnen verlof aanvragen voor bijzondere omstandigheden. Het gaat hierbij om verlof voor bijvoorbeeld huwelijk, huwelijksjubileum of een begrafenis.

Bijzonder verlofaanvragen dienen schriftelijk en binnen een redelijke termijn ingediend te worden bij de schoolleiding. Indien de aanvraag niet binnen een redelijke termijn wordt ingediend, moet door de aanvrager worden beargumenteerd waarom dit niet is gebeurd.

Het verlof wordt toegekend als dit past binnen de richtlijnen die de overheid voorschrijft:

  • Voor verhuizing (maximaal 1 schooldag).
  • Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden.
  • Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad.
  • Bij overlijden van bloed- of aanverwant.
  • Bij 25, 40 of 50 jarig ambtsjubileum en het 12 ½, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van ouder(s)/verzorger(s) of grootouders (maximaal 1 schooldag).

In de volgende gevallen wordt in ieder geval geen extra verlof gegeven:

  • familiebezoek in het buitenland;
  • goedkope tickets in het laagseizoen;
  • omdat tickets al gekocht zijn of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode;
  • vakantiespreiding;
  • verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn;
  • eerder vertrek of latere terugkomst in verband met verkeersdrukte;
  • kroonjaren;
  • sabbatical;
  • wereldreis/verre reis.

Visie burgerschapsvorming

Nederland kenmerkt zich door een open samenleving gebaseerd op de democratische rechtsstaat met basiswaarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Op de GSR onderschrijven we het belang van de in de Grondwet verankerde vrijheden en het respect voor de eigen overtuigingen en levenswijze van eenieder. Het gesprek en het respect tussen burgers onderling is de juiste manier om op basis van gelijkwaardigheid met deze diversiteit om te gaan.

De GSR is een school voor en door christenen, waar wij ons met elkaar verbonden weten in het christelijke geloof. Wij geloven dat God kinderen aan ouders geeft om voor hen te zorgen en hen op te voeden vanuit de Bijbel. De school draagt bij aan de christelijke opvoeding door te werken op dezelfde basis als de ouders thuis. Zo werken we er samen aan om nieuwe generaties te laten opgroeien. Het christelijk geloof is onderdeel van hoe we met elkaar omgaan op school en in de samenleving. Ook maken we de verbinding tussen het christelijk geloof en het onderwijsaanbod. Daarvoor geven we hun kennis van waardevolle bronnen mee. Hun vaardigheden ontwikkelen we door het doen van onderzoek, schakelen tussen dimensies en perspectieven, communiceren, kritisch denken, participeren en beoordelen van informatie.

Standpunten

Ook brengen we hen houdingen bij. De bereidheid om je eigen oordeel en standpunten ter discussie te stellen en het beperken van eigen behoeften en verlangens vanuit het idee van naastenliefde en rentmeesterschap. Dit komt overeen met onze kernwaarden: Geloof delen, Liefde, Nieuwsgierigheid en Resultaat.

We helpen hen om een zelfstandige persoonlijkheid te worden door hen te begeleiden in het maken en verantwoorden van keuzes en het innemen en respectvol verwoorden van hun standpunt. Iedereen mag zichzelf zijn, waarbij we het besef hebben dat we elkaar nodig hebben om optimaal te kunnen floreren.

School als oefenplaats

We oefenen met hen om in dialoog te treden met mensen met andere meningen en achtergronden, binnen de school en speciaal in de context van de Randstad en de informatiesamenleving. Dit vanuit het idee dat contact met het onbekende de beste manier is om conflicten en vooroordelen te voorkomen. De school is daarbij een oefenplaats, maar ook een gemeenschap, waarbij personeel en ouders als voorbeelden fungeren. Ons doel met dit burgerschapsonderwijs is dat onze leerlingen gevormd als persoon leren hoe ze als christen in de maatschappij van betekenis kunnen zijn.