Binnen én buiten de lokalen van de GSR gebeurt het. Daar vindt de veelkleurige ontmoeting plaats tussen leerlingen en docenten. Veelkleurig: klassikale instructie, zelfstandig werken, samen leren met een of meer medeleerlingen, projecten, excursies. De docent is zowel instructeur als coach, hij activeert, maakt nieuwsgierig en is inspiratie-bron. Met zijn vakkennis en levenservaring maakt hij de wereld toegankelijk. In de vaste stamklassen van vwo, havo en vmbo wordt de overvloed aan individuele kleuren zichtbaar. De docent komt dit palet tegemoet door het geven van onderwijs-op-maat.
Flexonderwijs
Vanuit onze onderwijsvisie (opgenomen in het Schoolplan 2022-2026) inspireren wij tot leren vanuit onze kernwaarden. Dat betekent dat we elke dag een nieuwe kans hebben om de liefde van onze God door te geven, te leren om open, nieuwsgierig en met liefde naar elkaar te luisteren om te begrijpen wat de ander bezig houdt en om te werken naar het uiteindelijke resultaat: leerlingen zijn aan het einde van de GSR-tijd gevormd en toegerust zijn voor hun vervolgstap. Dat doen we binnen de GSR met het flexonderwijs, waarin kan worden aangesloten op het niveau of leerbehoefte van de leerling. Binnen het flexonderwijs kennen wij verschillende soorten lessen: kernlessen, vaklessen, mentorlessen en inspiratielessen. In de onderbouw zijn er ook studielessen.
De kernlessen, die 60 minuten duren, zijn de basis: daar bieden de docenten aan alle leerlingen gezamenlijk de leerstof aan.
De vaklessen van 40 minuten zijn er voor extra uitleg voor de leerlingen die dat nodig hebben. De vaklessen worden ingeroosterd, zodat de vakdocent zelf individuele leerlingen of groepen (uit de eigen klassen) kan uitnodigen om al dan niet verplicht het eerste uur extra begeleiding te krijgen. Leerlingen kunnen ook zelf aanvragen of zij extra begeleidng kunnen krijgen. Als de leerlingen ingeschreven staan, zijn ze verplicht aanwezig. De les staat dan in het rooster van de leerlingen en van de docent.
De mentorlessen duren 40 minuten. De mentor kan de leerling persoonlijk spreken of leerlingengroepen uitnodigen. De mentor spreekt met de leerling(en) over het welzijn van de leerling, hoe het met het leren gaat en hoe het gaat met de keuzes die leerlingen moeten maken, zoals bijvoorbeeld profielkeuzes. Tijdens het groepsmentoraat worden leerlingen in groepjes begeleid bij het ‘leren leren’, ‘leren leven’ en ‘leren kiezen’ en is er aandacht voor overige sociale vaardigheden.
We hebben inspiratielessen van 60 minuten. Leerlingen kunnen zich hiervoor intekenen. Het aanbod is gericht op de brede vorming van leerlingen. Te denken valt aan lessen over debat, filosofie, orkest, het leren van een taal of een sportuurtje.
Tussen de lessen door is er steeds een pauze of vijf minuten leswissel. Dit rooster geldt zowel voor Rotterdam als voor Rijswijk. De ‘flexlessen’ zijn aan de randen van de dag, waardoor recht gedaan wordt aan het begrip flexibiliteit.

Doel en resultaten van ons onderwijs
Het is onze ambitie op de GSR dat we leerlingen vormen, laten opgroeien en helpen als christen die hun plek in de samenleving te gaan innemen. Dat onderwijsdoel is niet gemakkelijk in ‘harde cijfers’ weer te geven.
Op de website Scholen op de Kaart staan de meest recente cijfers van leerlingen die doorstromen naar een hoger leerjaar of een ander soort onderwijs.
Op het moment van schrijven van deze schoolgids zijn de schoolresultaten nog niet allemaal bekend. Deze resultaten worden later bekend gemaakt via onze oudernieuwsbrief.
Toetsing
Op de GSR toetsen we niet meer dan nodig is om een betrouwbaar beeld te krijgen van de opgedane kennis en vaardigheden van een leerling. Aan het einde van een leerproces wordt een toets afgenomen, in een vorm die past bij het geleerde, die meetelt voor het rapport (summatieve toets). Tijdens het leerproces naar de summatieve toets handelen we formatief. Dit betekent dat we op diverse manieren onze leerlingen volgen in hun leerproces, feedback geven en de instructie aanpassen aan wat er op dat moment nodig is voor de leerling(en) om verder te komen.
Overgangsnormen
De richtlijnen voor bevordering vindt u op het ouderportaal. Voor vragen rondom de doorstroming van vmbo 4 naar havo 4 en havo 5 naar vwo 5 kunt u terecht bij de decaan.
Rapport
Er wordt alleen aan het einde van het schooljaar een schriftelijk rapport gedeeld met de ouders. De voortgang van de resultaten kunt u gedurende het schooljaar zelf bijhouden via het ouderportaal.
Als onze leerlingen onze school verlaten na hun eindexamen willen wij dat zij zeggen dat zij zich gezien hebben gevoeld en dat zij een inspirerende en uitdagende tijd hebben gehad en dat zij zich in staat voelen om de volgende stap te maken!