Begeleiding

Wij vinden het belangrijk de leerling te zien en basisondersteuning te bieden in het leren leren, leren leven en leren kiezen. De volgende personen werken hier graag aan mee.

Basisondersteuning

De mentor

De mentor is de contactpersoon voor leerlingen, ouders en collega’s. Hij spreekt met zijn leerlingen over de voortgang van de studie, geeft mentor- en studielessen en heeft aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen en het groepsproces. De mentor bied basisondersteuning in het leren leren, het leren leven en het leren kiezen.

De docent

De docent heeft een groot aandeel in het begeleiden van leerling vanuit zijn professie. Daarom hechten we een groot belang aan de kwaliteiten van de docent, zowel inhoudelijk als pedagogisch (aandacht voor de leerling) als didactisch (kundig in het stimuleren tot leren). De startende en ook de ervaren docenten worden vanuit school begeleid om zichzelf te ontwikkelen.

De decaan

De decaan staat de mentor bij met een LOB-programma. LOB staat voor loopbaanorientatie- en begeleiding. De decaan begeleidt de leerlingen samen met de mentor bij het maken van keuzes op het gebied van profielkeuze en studiekeuze.

De studiebegeleider

De studiebegeleider ondersteunt de mentor en vakdocent waar het gaat om specifieke leerproblemen. Er kunnen steunlessen in de onderbouw aangeboden worden. In geval van maatwerk kan er individuele kortdurende begeleiding worden ingezet. De studiebegeleider kan door een (externe) orthopedagoog geholpen worden.

Aanvullende begeleiding

Zowel op groepsniveau- als individueel niveau bieden we aanvullende begeleiding (ook wel mentorplusondersteuning) als leerlingen tegen problemen aanlopen of bijvoorbeeld extra uitdaging nodig hebben. Dit doen we op een handelings- en doelgerichte manier.

Hoogbegaafdheid en excellentie

Leerlingen die hoogbegaafd of bijzonder getalenteerd zijn, zijn gebaat zijn bij extra uitdagingen of het leren omgaan met begaafdheid.

Naast HB-coaching kunnen leerlingen deelnemen aan de talentpeergroep om samen de extra uitdaging op te zoeken.

LWOO-, dyslexie- en NT2-begeleiding

Leerlingen met een lwoo-indicatie, dyslexie-verklaring of niet-Nederlandse achtergrond krijgen indien nodig extra ondersteuning. De begeleiding wordt vaak in groepsverband aangeboden en heeft als doel dat de leerlingen zo goed mogelijk mee kunnen komen in het reguliere onderwijsaanbod. In sommige situaties wordt er maatwerk toegepast.

Onderwijs- en kernteams

Mentoren en docenten vormen samen kernteams rondom een groep leerlingen om de studievoortgang, het welzijn en de ontwikkeling van de leerlingen te bespreken. Als leerlingen extra hulp nodig hebben, wordt in het kernteam bepaalt welke aanvullende begeleiding passend is.

Hilde Spoelstra
SPH
Decaan vmbo 1-2 (Rotterdam)
Marjolijn de Kok
KKM
Decaan vmbo 3-4 (Rotterdam)
Karin van Manen
MNK
Decaan vwo (Rotterdam)
Tineke van der Horst-Veenstra
HRT
Decaan vmbo-havo-vwo (Rijswijk)
Wij vinden het belangrijk om de leerling te zien en alle hulp te bieden waarmee de leerling mee verder kan.

Passend onderwijs

Op 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs ingegaan. De bedoeling van passend onderwijs is dat er voor elke leerling een passende plek in het onderwijs is, zo dicht mogelijk bij huis. Op de GSR bieden we daarom naast de reguliere basisondersteuning (hoofstuk 3) ook extra ondersteuning waar dat nodig is. We werken daarin samen met twee samenwerkingsverbanden. Deze samenwerkingsverbanden zorgen er samen voor dat er voor leerlingen een dekkend aanbod is van onderwijs en ondersteuning.

Op de GSR kan de leerling onderwijs volgen op eigen niveau en – als dat nodig is – extra ondersteuning krijgen. Om dit te realiseren, werken wij samen met samenwerkingsverbanden. Dat zijn verbanden waarin speciale en reguliere scholen samenwerken. Samen zorgen zij dat er voor leerlingen een dekkend aanbod is van onderwijs en ondersteuning.

De GSR maakt vanwege de twee vestigingen deel uit van twee samenwerkingsverbanden:

Als school hebben we zorgplicht voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit betreft leerlingen met specifieke leer- of gedragsproblemen of met een chronische ziekte of handicap Ons extra ondersteuningsaanbod is beschreven in het zogenoemde schoolondersteuningsprofiel (sop).

Mocht het aanbod niet toereikend zijn dan zoeken we samen naar een geschikte onderwijsplek. In sommige gevallen wordt er door het samenwerkingverband een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) voor speciaal onderwijs afgegeven.

Voor leerlingen in de extra ondersteuning schrijven we een ontwikkelingsperspectiefplan (opp) met als uitgangspunt: wat heeft de leerling nodig? Dit wordt samen met de leerling en ouders opgesteld en regelmatig geëvalueerd.

Het uitgangspunt op de GSR bij de zorg voor leerlingen is dat wij een reguliere school voor voorgezet onderwijs zijn, waarbij het leren in groepsverband centraal staat. We werken toe naar inclusiever onderwijs. Dat betekent dat we mogelijkheden zoeken en creëren voor leerlingen voor wie het reguliere aanbod tijdelijk niet aansluit bij hun onderwijs-en ondersteuningsbehoefte. Belangrijke voorwaarde bij maatregelen om inclusiever onderwijs mogelijk te maken, is dat we ons altijd richten op terugkeer in het reguliere aanbod van de GSR.

Voor leerlingen die (nog) niet in staat zijn om deel te nemen aan het reguliere onderwijsprogramma bieden we een tussenvoorziening. In deze rustige (leer-)ruimte begeleiden pedagogisch medewerkers de leerlingen richting terugkeer in de klas.

Ondersteuningsteam

Om de begeleiding goed vorm te geven hebben we op elke locatie een ondersteuningteam. In dit team zitten deskundigen die de leerlingen, mentoren en vakdocenten waar nodig ondersteunen en adviseren. De extra ondersteuning wordt gecoördineerd door de ondersteuningscoördinator. Bij complexe problematiek kunnen leerlingen worden besproken met externe deskundigen, zoals de jeugdverpleegkundige, schoolmaatschappelijk werker en begeleiders vanuit het samenwerkingsverband.

Ondersteuningscoördinator

De ondersteuningscoördinator is voorzitter van het ondersteuningsteam. Zij is betrokken bij alle aanmeldingen van leerlingen bij wie sprake is van een ondersteuningsbehoefte. De ondersteuningscoördinator coördineert de uitvoering van het schoolondersteuningsbeleid en de leerlingbegeleiding.

Counselor

De counselor helpt de mentor en vakdocent bij specifieke sociaal-emotionele problemen van leerlingen. Counselors spreken daarnaast waar nodig zelf met leerlingen. Als blijkt dat een langdurig hulpverleningstraject nodig is, wordt daarnaar doorverwezen.

Begeleider Passend Onderwijs

De Begeleider Passend Onderwijs (BPO) is er voor leerlingen waarvoor de reguliere schoolondersteuning niet voldoende is. Meestal betreft dit leerlingen met een gediagnosticeerde beperking zoals autisme of ADHD. Dit zijn leerlingen met een structurele specifieke ondersteuningsbehoefte op het gebied van leren, leven en/of kiezen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, gereserveerd voor leerlingen die zonder deze ondersteuning in het regulier onderwijs naar verwachting geen diploma kunnen halen. Met de juiste ondersteuning door de bpo’er lukt dat vaak wel.

Schoolmaatschappelijk werk

Leerlingen kunnen via het ondersteuningsteam worden aangemeld voor schoolmaatschappelijk werk (smw). Ook ouders kunnen contact opnemen met de smw’er. Hij/zij ondersteunt jongeren en ouders met vragen of problemen rond opgroeien en opvoeden. Ouders worden betrokken bij het traject dat een kind loopt met de smw’er.

Contractgegevens leerlingenondersteuning

Teamleider leerlingondersteuning:
Joan den Besten | bsj@gsr.nl

ROTTERDAM

Ondersteuningscoördinatoren
Jacoba Vreugdenhilvrj@gsr.nlvmbo
Emma Timptme@gsr.nlhavo/vwo
Decanen
Hilde Spoelstrasph@gsr.nlvmbo 1-2
Marjolijn de Kokkkm@gsr.nlvmbo 3-4
Hilde Spoelstrasph@gsr.nlhavo
Karin van Manenmnk@gsr.nlvwo
RIJSWIJK

Decaan
Tineke van der Horsthrt@gsr.nlvmbo, havo en vwo
Ondersteuningscoördinator
Ida Oostdijkosi@gsr.nl